Шведският премиер е получил уверение от своя унгарски колега, че Будапеща

...
Шведският премиер е получил уверение от своя унгарски колега, че Будапеща
Коментари Харесай

Унгария уверила Швеция, че няма да я бави за НАТО

Шведският министър председател е получил увещание от своя маджарски сътрудник, че Будапеща няма да отложи присъединяването на скандинавската страна към НАТО, оповестява " Ройтерс ".

Новината идва, откакто стана ясно, че Народното събрание на Унгария ще отсрочи ратификацията на участието.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година Финландия стана член на Алианса през април, само че процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си сложи за цел да се причисли към НАТО на срещата на върха на Алианса на 11-12 юли и въпреки да има мощна поддръжка от други страни членки, като Съединените щати, до момента Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.

Според график, оповестен в четвъртък, унгарският парламент няма да гласоподава участието на страната идната седмица.

По-рано тази седмица член на унгарската съпротива съобщи, че на съвещание на комисията депутатите от ръководещите партии не са подкрепили включването на гласуването в дневния ред за идната седмица.

" Разговарях с министър-председателя Виктор Орбан през вчерашния ден и той доста ясно удостовери, че това, което ми сподели последния път, към момента е в действие ", уточни шведският министър председател Улф Кристершон.

" Унгария няма да забави по никакъв метод процеса на ратификация на кандидатурата на Швеция ", акцентира той. Кристершон обаче не посочи дали думите на Орбан допускат, че гласуването може да се организира преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Запитан за международните протести тази седмица - в това число пред шведското посолство в Багдад, след като мъж изгори Коран пред джамия в Стокхолм, Кристершон отвърна: " Мисля, че много хора имат причина да се замислят. Разбира се, безусловно недопустимо е хората да влизат незаконно в шведските посолства в други страни ".

" Също по този начин считам, че в Швеция би трябвало да се вразумим. Това е сериозна обстановка на политиката на сигурност и няма причина да наскърбяваме други хора ", безапелационен бе той.

Шведската полиция упрекна мъжа, изгорил Корана, в пропаганда против етническа или национална група. Той дефинира себе си като иракски емигрант, който желае да свещената книга да бъде неразрешена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР